Güncel > Döşemealtı’nda kamu mali karaborsaya düştü

SÖZLEŞMEDE YOK, AMA KİRAYA VERİLMİŞ

2011 yılında Antalya Orman İşletme Müdürlüğü ile yapılan protokolle Döşemealtı Belediyesi’ne tahsis edilen Düzlerçamı Yukarı Karaman Mesire ve Piknik Alanı, CHP’li eski Belediye Başkanı Turgay Genç döneminde özel sektöre açıldı. Belediye, bu alanı ANTOR Gıda Turizm İnşaat Ltd. Şti. isimli firmaya 1 milyon 100 bin TL bedelle ihale yoluyla kiraladı. Firma ise iddiaya göre sözleşmede açıkça yasak olmasına rağmen bu alanı üçüncü şahıslara alt kiralama yöntemiyle kullandırdı.

10 MİLYON LİRALIK YATIRIM ÇÖPE GİTTİ

40’a yakın dükkan bu şekilde el değiştirirken, 35 yaşındaki Bahar Abiş isimli girişimci, firmadan 1 milyon 300 bin liraya 6 dükkan kiralayarak işe koyuldu. Düğün salonundan büfeye kadar çeşitli işletmeleri hayata geçirdi, alana ağaç dikti, mermer döşetti ve 10 milyon liralık yatırım yaptı. Fakat Döşemealtı Belediyesi, tüm masraflara rağmen projeye “uygun değil” diyerek ruhsat vermeyi reddetti. Abiş, hem kandırıldığını hem de organize bir dolandırıcılık sistemine maruz kaldığını savunarak savcılığa suç duyurusunda bulundu.

KİRA SÖZLEŞMESİ Mİ, KAZIK SÖZLEŞMESİ Mİ?

Söz konusu alanla ilgili benzer bir durum 2016 yılında da yaşanmıştı. Dönemin CHP’li Belediye Başkanı Turgay Genç, alanın kullanım hakkını belediye kulübüne devretmiş, bu nedenle "bir derneğe maddi menfaat sağlamak" suçlamasıyla yargılanmıştı. O dosya kapanmadan, şimdi de özel firmaya kiralanan mesire alanı üzerinden yeni bir kriz patladı. İddiaya göre; alanı kiralayan ANTOR firması, sözleşmesinde alt kiralama izni olmamasına rağmen yaklaşık 40 dükkanı üçüncü şahıslara yüksek bedellerle kiraladı. Belediye ise önce numarataj verdi, ardından ruhsat işlemlerini engelledi.

BELEDİYE HEM ‘TAMAM’ DEDİ HEM DE MÜHÜR VURDU!

Bahar Abiş, belediyenin önce ruhsat için belge toplattığını, para yatırttığını; ardından hiçbir gerekçe göstermeden işlemleri iptal ettiğini ileri sürdü. Üstelik dükkanlardan birine ruhsat verilmişken diğerlerine verilmediğini iddia eden Abiş, “Ruhsat için teşvik eden de belediye, şimdi işletmemi mühürleyen de. Bu nasıl bir çelişki?” diyerek tepki gösterdi.

ORMAN ALANI VATANDAŞA PARAYLA SATILIYOR İDDİASI

Abiş’e göre firma, ormanlık alanın girişinde ücret tahsil ederek vatandaşlardan haksız kazanç elde ediyor. Üstelik sözleşmede böyle bir hüküm yer almazken, belediye bu uygulamaya göz yumuyor. “Orman ücretsiz olacak denildi, ama fiilen vatandaşa parayla satılıyor” diyen Abiş, alanın kamuya ait olmasına rağmen adeta özel mülk gibi kullanıldığını vurguladı. Döşemealtı Belediyesi’nin ANTOR firmasıyla sözleşmeyi feshettiği iddiası da boş çıktı. Abiş, “Fesih deniliyor ama firma hâlâ dükkanları başka kişilere kiralamaya çalışıyor. Hiçbir işlem yapılmamış. Belediyenin göz yumması, sessizliği düşündürücü” ifadelerini kullandı.