ANTALYA’DAN TÜM TÜRKİYE’YE İLHAM VERİYOR
Türkiye’nin kırsal kalkınma ve gönüllülük temelli turizm hareketi çeyrek asrı geride bıraktı. 2000 yılında Antalya’da kurulan ve kırsal turizmi odağına alan Kırsal Turizm Gönüllüleri Platformu (KTG), 25. yılını kutladı. KTG’nin temelleri, akademik bir zeminde atıldı. Akdeniz Üniversitesi Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş’ın başlattığı girişim, yıllar içinde geniş bir gönüllü kitlesine ulaşarak Türkiye genelinde faaliyet gösteren bir yapıya dönüştü. Platform bugün, kırsal turizmi konu alan birçok bilimsel yayına, ulusal ve uluslararası kongreye katılım sağlıyor.
KIRSAL TURİZMİN ÖTESİNDE BİR YAŞAM FELSEFESİ
Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş liderliğinde başlatılan bu sosyal girişim, çeyrek asırdır aralıksız yürüttüğü çalışmalarla Türkiye’nin kırsal kalkınma politikalarına ilham veren örnek bir hareket haline geldi. Kuruluşundan bu yana “Kırsal turizm sadece turizm değildir” anlayışıyla faaliyet gösteren platform, kırsal alanlarda ekonomik ve sosyal refahı artırmaya yönelik projeleri hayata geçirdi. Platformun temel amacının, kırsalda yaşayan insanların yaşam kalitesini yükseltmek, yerel kültürleri koruyarak kırsal yaşamı sürdürülebilir hale getirmek olduğu bildirildi..
ORMANA KÖYÜ İLE GELEN ULUSLARARASI BAŞARI
Platformun destek verdiği ve faaliyet gösterdiği bölgelerden biri olan Antalya’nın İbradı ilçesine bağlı Ormana Köyü, kısa süre içinde dünya çapında dikkat çeken bir başarıya imza attı. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından “Dünyanın En İyi Kırsal Turizm Köyleri” arasında gösterilen Ormana, kırsal kalkınmanın somut bir örneği olarak uluslararası vitrinde yer aldı. Ormana’nın bu başarısı, platformun bölgesel kalkınma modelinin doğruluğunu ve etkisini gözler önüne serdi.
ÖZÇATALBAŞ: BU YOLCULUĞU GÖNÜLLÜLERLE BAŞARDIK
25'inci yıl dolayısıyla bir açıklama yapan Platform Kurucusu Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, gönüllülüğün platformun temel dayanağı olduğunu belirtti. Özçatalbaş “Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz her adımda gönüllülerimizin emeği, ilgisi ve desteği vardı. Bu büyük bir dayanışma hareketine dönüştü. Onların sayesinde kırsalın sesi olduk. Hepsine minnettarız” dedi. Kırın değerlerini korumaya yönelik duyarlılıkların gelecek kuşaklara da aktarılması gerektiğine dikkat çeken Özçatalbaş, gönüllü hareketin yalnızca bugünü değil, yarını da inşa ettiğini vurguladı.
Platform, 25 yıllık deneyimini daha geniş kitlelere yaymak, yeni gönüllülerle projeleri çeşitlendirmek ve kırsal bölgelerdeki etki alanını artırmak için çalışmalarına aynı kararlılıkla devam edeceğini duyurdu. Sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle uyumlu projelerin geliştirileceği yeni dönemde, kırsal turizmin çevresel, kültürel ve ekonomik boyutları eş zamanlı olarak desteklenecek.