Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) verilerine göre, yağış miktarı ülke genelinde uzun yıllar ortalamasının çok altında kaldı. Uzmanlar, tabiatın ve su kaynaklarının korunması gerektiğine dikkat çekerek, kaynakların bilinçli kullanılmasına yönelik uyarılarda bulundu. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Yalnızca Antalya değil, İzmir ve Aydın gibi illerde de önemli azalmalar var. Bu durum, Akdeniz Bölgesi genelinde belirgin bir düşüş yaşandığını gösteriyor. Bu da tarımı doğrudan etkileyecek gibi görünüyor” ifadelerini kullandı. Türkiye genelinde mart ayındaki yağışların, uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 53 azaldığını belirten Özçatalbaş, “Antalya'nın doğu kesimlerinde bu düşüş yüzde 80’in üzerine çıkıyor” dedi.
TOPLUMSAL SEFERBERLİK ÇAĞRISI
Su kullanımının yalnızca tarım sektörüyle sınırlı olmadığını vurgulayan Özçatalbaş, “Dünyadaki tatlı su kaynaklarının yüzde 70’i tarımda kullanılıyor. Bu nedenle su kullanımında ciddi bir toplumsal seferberliğe ihtiyaç var. Toplumsal bilincin artırılması, kaynakların bilinçli kullanılmasını sağlayacaktır. Bu bilinçle insanlar yetiştirmek, sivil toplum kuruluşlarının öncelikli görevi olmalı. Su kaynaklarının azalması ve nüfusun artması gerçeğini göz ardı edemeyiz. Bir fincan kahvenin bile su içerdiğini unutmamalıyız. Okul öncesi eğitimden başlayarak suyun önemi sürekli vurgulanmalı. Herkesin fazla su kullanımından kaçınması ve tasarruflu su kullanımını öncelik haline getirmesi gerekiyor” diye konuştu.
“HER TARAF KURUMUŞ BİR VAZİYETTE”
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici ise, Türkiye’de kuraklık oranının yüzde 80’e ulaştığını belirterek, “Ülkenin pek çok yerinde insanlar artık içme suyu bulmakta zorlanıyor. Doğayı bozan insanın kendisidir; para ve doğayı değiştirme hırsı bu tabloyu yarattı. Türkiye’nin en büyük doğal göllerinde, Nevşehir ve Eğirdir gibi yerlerde ciddi gerilemeler var. Antalya’da eskiden akan sular vardı, şimdi birçok ilçede ciddi kuraklık ve susuzluk yaşanıyor. Su kaynaklarımızla hayatımızı yeniden şekillendirmemiz gerekiyor. Teknolojik gelişmelerle tarımdaki su kullanımını yüzde 80’den yüzde 40’lara düşürmek mümkün” dedi.