Yıllardır beklenen altyapı ve hizmetlere kavuşamayan Antalya’nın Aksu ilçesindeki Altıntaş Mahallesi, belediyedeki imar ve iskan ruhsatı işlemlerindeki rüşvet skandalı nedeniyle mağdur oldu. CHP'li Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde düzenlenen şafak operasyonunda ortaya çıkan usulsüzlükler, hizmetin önüne örülen “rüşvet duvarını” ortaya koydu.
KOM’DAN BÜYÜKŞEHİR’E RÜŞVET BASKINI: 3 GÖZALTI
Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla harekete geçen Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM), bu sabah erken saatlerde Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne baskın düzenledi. Operasyonda Genel Sekreter Yardımcısı Serkan Temuçin, İmar Şube Müdürü Tuncay K. ve İnsan Kaynakları A.Ş.’de görevli bilgi işlem destek personeli Halil K. gözaltına alındı. Şüphelilerin, Aksu ilçesi Altıntaş bölgesinde faaliyet gösteren bazı müteahhitlere, imar ve iskan izinlerini hızlandırmak karşılığında nakit para talep ettikleri öne sürüldü.
NAKİT PARALARLA BİRLİKTE DELİLLER DE ELE GEÇİRİLDİ
Şüphelilerin ofisleri ve evlerinde yapılan aramalarda, 60 bin TL’nin üzerinde nakit, 2 bin 310 avro ve bin 280 İsviçre Frangı ile 150 dolar nakit para ele geçirildi. Soruşturma, özellikle Aksu ilçesi Altıntaş mevkisindeki imar ve iskan izinleri için müteahhitlerden rüşvet alındığı iddiaları üzerine yoğunlaşırken, gözaltına alınan üç şüphelinin Antalya Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemleri sürerken, şüphelilerin dijital yazışmaları ve banka kayıtlarının da detaylı olarak incelendiği öğrenildi.
İHALE OYUNLARININ BEYNİ KİM?
Soruşturma kapsamında dikkat çeken bir diğer unsur ise, 2023’te belediyeyi denetlemek üzere görevlendirilen Sayıştay Denetçisi C.C.’nin, belediye olanaklarıyla lüks restoranlar ve otellerde ağırlandığı iddia oldu. Aynı dönemde, İzmir’den getirilen bazı firmalara milyonluk ihalelerin dağıtıldığı, bu ihalelerin teknik kontrolünün ise Tünektepe Teleferik faciasında ihmaliyle gündeme gelen mühendis İbrahim K.’ya bırakıldığı ortaya çıktı. İbrahim K., daha sonra Yatırımlar Şube Müdürlüğü’ne terfi ettirildi. Sürecin koordinasyonunda ise bugün gözaltına alınan Serkan Temuçin’in adı geçiyor.
HANZADE DOSYASINDA “İSTANBUL” KAÇAMAĞI
Bugünkü operasyon, aylar önce kamuoyuna yansıyan şüpheli gelişmeyi de yeniden gündeme taşıdı. 5 Haziran’da Lider Gazete’nin manşetten duyurduğu yolsuzluk dosyasında adı geçen Hanzade A.Ş.'ye ait “ıslak imzalı” ihale belgesinin belediyede bulunamaması üzerine Sayıştay denetçileri ve müfettişler belediyede kapsamlı bir inceleme başlatmıştı. Belge kaybının hemen ardından gerçekleşen İstanbul yolculuğu, sürecin artık sadece yolsuzlukla sınırlı olmadığını, aynı zamanda belgelerin kaçırıldığı ve delillerin karartıldığı şüphesini güçlendirmişti. Delil karartma iddialarını gündeme getiren o gizemli gece yolculuğuna dair yeni ayrıntılar netleşti. Belediyeye ait 20 AOG 139 plakalı araçla İstanbul’a götürülen belgelerin kimler tarafından taşındığını Lider Gazete ortaya çıkardı.
İSTANBUL’A EVRAK TAŞIYANLAR AÇIĞA ÇIKTI
Edinilen bilgilere göre, İstanbul’a belgelerle birlikte giden isimlerden birinin, Toplu Taşıma Şube Müdürü Selçuk Torun olduğu öğrenildi. Torun’un yanında, kendi sekreteri olan Müberra B., Bilgi İşlem'de görevli ve UKOME kadrosunda çalışan İlkay Şafak D. ile onun annesi, kritik ihalelerin başında olan Destek Hizmetleri Daire Başkanı Hava D.’nin yer aldığı belirlendi. Belediyede resmi bir görevi olmamasına rağmen sürece dahil olan Ali İ.’nin de bu belge hareketliliğinde yer aldığı öğrenildi.
RÜŞVET, BELGELER VE SAKLANAN GERÇEKLER
Muhittin Böcek’in rüşvet suçundan tutuklanması ve İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırılmasının ardından belediyede dönen kirli dolaplar, gün yüzüne çıktı. Günlerdir konuşulan iddialar, ilk tutuklamalar ve savcılığa sunulan belgelerle resmiyet kazanırken, dosyada ismi geçen birçok kilit isim gözaltına alındı. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin farklı birimleri üzerinden yürütülen sistematik yolsuzluk zincirinde; reklam ihaleleri, organizasyon bütçeleri, festival harcamaları ve medya sözleşmeleri başlıca araç olarak kullanıldı, rakamlar milyonları buldu.