Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizmdeki başarının sürdürülebilirlik vizyonuyla güçlendiğini belirterek, “Gece müzeciliğiyle artık ören yerlerimizi gece de gezilebilir hale getiriyoruz. Alanya, Aspendos, Side ve Patara gece ziyaretine açıldı. Turist hareketliliğini şehre taşıyoruz” dedi.
Antalya’da Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) tarafından düzenlenen mayıs ayı buluşmasında turizmdeki başarılar ve 2025 hedefleri paylaşıldı. Toplantıya Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve sektör temsilcileri katıldı. 2024 yılında Türkiye turizmi adına tarihi rekorların kırıldığını belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, hedefleri yukarı yönlü revize ederek geçtiğimiz yılın 62.3 milyon ziyaretçi ve 61.1 milyar dolar gelir ile tamamlandığını hatırlattı.
2025 HEDEFİ 64 MILYAR DOLAR GELİR
2024’ün Türkiye adına tarihi bir yıl olduğunu ve 62.3 milyon ziyaretçiyle 61.1 milyar dolar turizm geliri elde edildiğini hatırlatan Ersoy, 2025 hedeflerinin 64 milyar dolara çıkarıldığını belirtti. Ersoy, “Elde ettiğimiz başarı, stratejik adımlarımızın sonucudur. Bu vizyonun merkezinde ise sürdürülebilirlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık var” dedi. Sosyal medyada GoTürkiye hesabının TikTok’ta 4.5 milyon, YouTube’da 5.16 milyon ve Instagram’da 3.8 milyon takipçiye ulaştığını vurgulayan Ersoy, dijital tanıtım sayesinde dünyanın dört bir yanındaki potansiyel turistlere doğrudan ulaştıklarını belirtti.
GECE MÜZECİLİĞİ UYGULAMASI GELİYOR
Turizmdeki başarıda sürdürülebilirlik vizyonunun da büyük katkısı olduğunun altını çizen Ersoy, Antalya'da turizm işletmelerinin yüzde 81'inden fazlasının Sürdürülebilir Turizm belgesine sahip olduğunu vurguladı. Gece müzeciliği uygulamalarıyla turistik hareketliliği şehir merkezlerine taşımayı hedeflediklerini belirten Ersoy, bu kapsamda Alanya, Aspendos, Side, Patara gibi ören yerlerinin gece de ziyarete açıldığını söyledi. Antalya’nın yalnızca deniz, kum, güneş destinasyonu olmadığını, aynı zamanda spor, doğa, gastronomi ve kültür turizmi açısından da büyük potansiyele sahip olduğunu belirten Ersoy, Tour of Antalya, Runtalya, Golf turnuvaları ve dalış turizmi gibi etkinliklerin bu çeşitliliği desteklediğini vurguladı.
TURİZM 81 İLE VE 12 AYA YAYILACAK
Turizmde temel hedefin çevresel, kültürel ve ekonomik sürdürülebilirliği gözeterek turizm faaliyetlerini 81 ile ve yılın 12 ayına yaymak olduğunu vurgulayan Ersoy, “ Antalya'da çok yönlü bir turizm anlayışını yaygınlaştırdıklarını ifade etti. “Türkiye genelinde 28'i Antalya'da olmak üzere 58 bisiklet dostu konaklama tesisinin hizmet verdiğini, uluslararası spor organizasyonlarının, Antalya'nın çok yönlü tanıtımına hizmet ettiğini belirtti. Geleceğe Miras projesiyle arkeolojik alanlarda 12 ay süren kazı ve restorasyon çalışmalarının devam ettiğini anlatan Ersoy, geçen yıl yurt dışından toplam 1149 eserin iadesinin gerçekleştirildiğini hatırlattı.
KÜLTÜR YOLU 10 KASIM’DA ANTALYA’DA
Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin bu yıl 20 şehirde düzenleneceğini ve finalinin 10 Kasım’da Antalya’da gerçekleştirileceğini belirten Bakan Ersoy, 219 günlük süresiyle bu festivalin şehirlerin markalaşmasında kilit rol oynadığını söyledi. Bakan Ersoy konuşmasını “Bu kadar emeğin karşılığı olarak inanıyorum ki 2025 turizmde yine rekorlar kıracağımız bir yıl olacaktır. Hep birlikte Türkiye'yi turizmde küresel bir marka haline getirmeye devam edeceğiz” sözleriyle noktaladı.
POLONYA PAZARI VE HAZİRAN BEKLENTİSİ
Toplantıda konuşan AKTOB Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu ise Polonya ve Romanya pazarlarına dikkat çekerek, “Antalya’ya gelen Polonyalı turist sayısı 1 milyonu geçti. Türkiye, İspanya ve Yunanistan’ın önünde çok güçlü bir destinasyon hâline geldi” dedi. Ocak-nisan aylarında zorluklar yaşansa da mayısta sistematik bir toparlanma olduğunu söyleyen Kavaloğlu, “Haziran-Eylül dönemi için çok umutluyuz. Kurban Bayramı ve Paskalya’nın peş peşe gelmesiyle haziranda geçen yılın yüzde 5-10 önüne geçmeyi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.