Deniz araçlarındaki mekanik bölümlerdeki yıpranmaların da yangınlara sebebiyet verdiğini anlatan Gemi Mühendisleri Odası (GMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Merdan Şerefli, şöyle konuştu:
"Teknedeki herhangi bir yakıt bağlantısındaki sızıntı, dışarıdan doğru akımla çalışan sistemde aşırı yükleme, ısıtıcıların açık bırakılması, tekne hareket halindeyken bazı enerji sistemlerinin devre dışına çıkarılmamış olması. Limandan alınan enerjinin ihtiyaç olmadığı zamanlarda devreden çıkarılmamış olması. Tekne terk edilirken gerekli kontrollerin gerekli tetkiklerin yapılarak enerjinin kesilmemiş olması yangınlara sebebiyet verebiliyor. Burada her zaman olduğu gibi insan faktörü birinci sıraya geliyor. Teknenin tasarımsal olarak uygunsuz olduğunu düşünmek pek kabul edilebilir olmuyor. Çünkü tekne yaş aldıkça bunun bakımını, kontrollerini düzenli olarak yaptırırsak tekneyi sağlıklı olarak kullanmaya devam ederiz."
Şerefli, tekneyi kullanan personelin yeterli donanıma sahip olması gerektiğini dile getirerek, denetim ve gemi bakımını gerçekleştiren kişilerin tecrübesinin kaza ya da yangınların önüne geçilmesinde etkili olacağını vurguladı.
Özel tekne kullanıcılarının seyahate çıkmadan önce acil durumları göz önünde bulundurarak deniz aracına aldığı kişileri bilgilendirmesi gerektiğini anlatan Şerefli, "Aynı uçaklarda olduğu gibi emniyet tedbirleri, yangın tüplerinin nerede olduğu, can yeleklerinin nasıl giyileceği, bir yangın çıkarsa ne yapılması gerektiği gibi konularda tekneye binenlere kısa bir brifing verilirse can ve mal emniyetinin sağlanmasına katkı sağlayacaktır." diye konuştu.
AA