Güncel > Yapılaşmada fay yasası gündemi

ZEHRA TEKECİ / İREM GÜNEYBAZ


Türkiye’de meydana gelen ve 10 ili etkileyen asrın felaketinin ardından bölgede arama kurtarma ve hasar tespit çalışmaları sürüyor. Bölgede inşa edilecek konutlarla ilgili detaylar merak edilirken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum çalışmalarda Fay Yasası’nın ön planda olduğunu açıkladı.



“500-600 METREDEN AŞAĞI YAKLAŞMAYACAĞIZ”

Kurum, “'Fay Yasası ile ilgili bildiğim kadarıyla AFAD Başkanlığımız çalışıyor. Burada belki radikal başka kararları da içine koyacağımız bir süreci yönetiyor olacağız. Bilim insanlarımız bunun daha kısa mesafesinde de yapılabileceğini de söylüyorlar ama biz 500-600 metreden aşağı yaklaşmayacağız” dedi. Fay Yasası’nın detaylarına ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Akdeniz Üniversitesi Deprem Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ramazan Özçelik, büyük bir yıkımın yaşandığı bölgede yeniden konutların yapılması ve benzer bir durumun yaşanmaması adına Fay Yasası’nın gündeme geldiğini söyledi.



“KISMİ OLARAK UYGULAMADA”

Fay Yasası’nın hali hazırda kullanıldığını belirten Özçelik, “Fay Yasası’nın genel içeriğini aslında kullanıyoruz. İnşaat Mühendisliği alanında şu an binalar dizayn edilirken deprem tehlike haritası kullanıyoruz. Haritada fayların geçtiği bölgelerde büyük ivmeler var. Buradaki binalar yapılırken büyük deprem kuvvetleri ele alınıyor. Yani kısmi olarak uygulamada” diye konuştu.



“YILLARDIR KONUŞULAN BİR MESELE”

Özçelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni yerleşim bölgeleri açılırken, örneğin iki yerleşim bölgesi var. Biri fay hattının üzerinde biri ise uzak bir bölgede. Elbette fay hattının üzerini açmayın imara, diğer bölgeyi açmak daha mantıklı. Dolayısıyla buna depremin yarattığı bir konjektör olarak bakıyoruz. Yoksa yıllardır konuşulan bir mesele aslında.”



“DETAY EKSİKLİĞİ AĞIR HASARLARA SEBEP OLDU”

Bölgede yapılacak bina tasarımlarına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Özçelik, mevcut durumda bölgede aşırı sünek yapıların olduğunu söyledi. Özçelik, “Ama bu aşırı sünek yapıların da ağır hasarlara neden olduğunu gördük. Çünkü bu binaları yaparken çok fazla dikkat edilmesi gereken detay var. En ufak bir detay eksikliği maalesef ağır hasarlara sebep oldu” sözlerini kullandı.