Sağlık > Prof. Dr. Özkan’dan acil servislerdeki yoğunluk ile ilgili açıklama

Antalya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Behzat Özkan, Lider Haber TV’de Ahmet Demir’in sunduğu Gün Başlıyor programının canlı yayın konuğu oldu.

Özkan, sıcak havaların sağlık üzerindeki etkilerinden, vatandaşların alması gereken tedbirlere ve Antalya’daki sağlık yatırımlarına kadar birçok başlıkta dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Özkan, “Antalya’da sıcaklıklar 38-45, hatta 46 derece bandında gidiyor ve bu artış eğiliminde. Bu nedenle özellikle sıcaktan korunmak için genel ve özel tedbirler almak zorundayız” dedi. Özkan, yaz aylarında özellikle çocuklar, yaşlılar, kalp ve akciğer hastalarının risk grubunda olduğunu vurguladı.

DİKKAT EDİN! TERLEME TUZ KAYBETTİRİYOR

Vücudun sıcağa karşı verdiği tepki mekanizmasını anlatan Özkan, terlemenin bu anlamda önemli bir koruma sistemi olduğunu ancak beraberinde tuz ve mineral kaybı da yaşandığını ifade etti. “Tuz kaybı sodyum eksikliğine, bu da halsizlik, yorgunluk, bulantı ve kusmaya yol açıyor. Hiponatremi dediğimiz bu durum yatağa düşmeye kadar ilerleyebiliyor” diyen Özkan, özellikle saat 11.00 ile 18.00 arasında risk grubundakilerin dışarı çıkmaması gerektiğini, çıkmak zorunda kalınırsa şapka ve açık renkli, korunaklı giysilerle güneşten korunmaları gerektiğini söyledi. Özkan, egzersiz yapacakların sabah erken saatlerde veya güneş battıktan sonra yürüyüş yapmalarını tavsiye etti.

ÖZKAN: GÜNDE 14 BARDAK SU ŞART

Sıcak havalarda sadece su değil, nitelikli sıvıların da kaybedildiğini hatırlatan Özkan, bu nedenle su tüketiminin yanı sıra, sodyum, potasyum, klor, magnezyum gibi minerallerin de vücuda alınması gerektiğini belirtti. “Kramplar, halsizlik, hipotansiyon bu eksikliklere bağlı gelişiyor. Susuzluk hissi olmasa bile günde 2 ila 4 litre, yani 12-14 bardak su içmek zorundayız. Arabada, yürüyüşte, iş yerinde yanımızda mutlaka su olmalı” diyen Özkan, kahve ve gazlı içeceklerden uzak durulmasını, ayran, meyve suyu, kuşburnu gibi içeceklerin tercih edilmesini önerdi. Özkan ayrıca, yağlı gıdalar ve kızartmalardan uzak durulması, sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmesi gerektiğini belirtti.

TURİSTLERİN SAĞLIĞI ANTALYA’DA GÜVENDE

Antalya’nın yoğun turizm potansiyeli nedeniyle yürüttükleri denetim çalışmalarına da değinen Özkan, otellerdeki havuz ve deniz sularının sürekli kontrol edildiğini, numunelerin alındığını, gerekli ikazların yapıldığını ve hızlı müdahalelerin sağlandığını açıkladı. Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Halk Sağlığı Başkanlığı’nın bu çalışmaları etkin şekilde yürüttüğünü ve turistlerin sağlıklı bir tatil ortamında olduğunu vurgulayan Özkan, hastanelerin de bu döneme hazır olduğunu belirterek, “Sıcaktan korunmak için evde, iş yerinde, hastanede klima var ama gün boyu klimaya maruz kalmak da doğru değil. Ani ısı değişimleri sağlığı olumsuz etkiler. Çok sıcak ve çok soğuk içeceklerden de uzak durulmalı” ifadelerine yer verdi.

SAĞLIK ALTYAPISINDA BÜYÜK DÖNÜŞÜM

Sağlık altyapısındaki gelişmelere değinen Özkan, son 20 yılda Türkiye’nin sağlık sisteminde büyük bir değişim yaşandığını, hizmete erişimin arttığını ve yatırımların yaygınlaştığını ifade etti. Antalya Şehir Hastanesi’nin 1,5 yıl önce tüm birimleriyle hizmete açıldığını belirten Özkan, 1500 yatak kapasiteli hastanede şu anda 1135 yatağın aktif olarak kullanıldığını ve Antalya genelindeki toplam yatak sayısının 4700 olduğunu aktardı. Bu rakamın önümüzdeki 1-1,5 yıl içerisinde 6000'e çıkarılacağını belirten Özkan, Şehir Hastanesi bünyesinde obezite merkezi, obezite cerrahisi, yanık merkezi, ROK merkezi, çocuk ve erişkin palyatif merkezleri gibi çok sayıda birimin aktif hale getirildiğini kaydetti.

ACİLLERDE YOĞUNLUK HER SABAH RAPORLANIYOR

Acil servislerdeki yoğunluğun düzenli takip edildiğini söyleyen Özkan, “Her sabah acil servislerde bekleyen hastaların sayısı, bekleme süresi bana rapor olarak gelir. Gecikmelerin nedenini başhekimlerden sorarız. Bu sayede nerede yoğun bakım eksikliği varsa tespit ediyoruz” dedi. Göreve geldiklerinde MHRS sisteminde randevu bekleyen sayısının 25 bin olduğunu, bu sayıyı 9 bine indirdiklerini belirten Özkan, özellikle dört ana branşta yoğunluk olduğunu ve bu alanlara nitelikli hekim kazandırmak için çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

HEDEF 2700 HASTA! AİLE HEKİMLİĞİ GÜÇLENDİRİLİYOR

Antalya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Behzat Özkan, aile hekimliği sistemini güçlendirmek için çalıştıklarını belirterek, şu anda Antalya’da bir aile hekimine 2820 kişi düştüğünü, bu sayının Türkiye ortalamasının altında olduğunu, hedeflerinin yılbaşına kadar bu rakamı 2700’ün altına düşürmek olduğunu vurguladı. Özkan, bu hedef için 44 yeni aile hekimliği birimi açılması gerektiğini belirterek, il ve ilçe düzeyinde bu yönde çalışmalara başladıklarını duyurdu.