Lider Haber TV'de Murat Er'in hazırlayıp sunduğu Gün Ortası programında Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, tatile gitmek için internet üzerinden rezervasyon yaptırmak isteyenlere uyarılarda bulunarak dikkat edilmesi gereken hususları anlattı. Tatilcilerin yıllardır çeşitli mağduriyetler yaşadığına dikkat çeken Güllü, "Bakanlığımızın tatil öncesi geçmişteki bu mağduriyetleri dikkate alarak tüketicilerimizi uyarması son derece yerinde ve güzel bir uyarı olarak karşımıza çıkıyor. Öncelikle tatil rezervasyonu yapmadan önce, rezervasyon yapmadan önce rezervasyon yapacağımız firmanın gerçekten TÜRSAB ve Turizm Bakanlığımıza kayıtlı bir firma olup olmadığını TÜRSAB'ın ve Turizm Bakanlığımızın sitesinden araştırmamızda fayda var. Biz tüketicilerimize eğer rezervasyon yaptıracaklarsa sosyal medya ağlarından değil o firmanın web sayfaları üzerinden rezervasyon yaptırmalarını özellikle öneriyoruz. Çünkü sosyal ağlar maalesef yanıltıcı olabiliyor" dedi.
SİTELERİN KOPYASINA DİKKAT
Çok güvenilir firmaların bile kopyalarını yapabildiklerini ifade eden Güllü, "Beğendiğiniz kurumsal yapısına güvendiğiniz ve gerçekten güzel bir firmadan alışveriş rezervasyon yaptıracağınızı zannederken sahte sitelerden rezervasyon yaptırma ihtimaliniz olabilir. Arama motorlarında ilk karşınıza gelen ve reklam ifadesi olan o dikdörtgen içerisinde reklamdır ifadesi olan siteleri web sayfalarını da tercih etmeyelim. Çünkü bu siteler genelde dolandırıcılık amaçlı olarak karşımıza çıkabiliyor. Çünkü tabiri caizse parayı veriyorlar arama motoruna ve en üst sıralarda çıkıyorlar. O yüzden Buna lütfen dikkat etsinler" diye uyardı.
TALEPLERİ YAZILI İLETİN
Vatandaşları mesafeli sözleşmeler ve sözleşmelerdeki fesih hakları konusunda bilgi veren Güllü, "Tüketicilerimiz şunu yapmasın; 'ben firmayı aradım. Rezervasyonu iptal etmek isteyebilirsiniz ve gerekçenizi bildirerek iptal edebilirsiniz. Ancak iptal gerekçelerini telefonla bildirdiğinizde karşı taraf 'Tamam efendim iptal talebinizi aldık. İptal ediyoruz' sözlerine itibar etmesinler. Çünkü söz uçuyor, yazı kalıyor. O yüzden mutlaka yazılı olarak bildirim yapmaları bir veri sağlayıcıyla bu işi yapmalarında fayda var. Eğer en az 30 gün önceden bu bildirim yaptığımız takdirde herhangi bir kesinti yapılmadan bu paranın yani ödediğimiz para neyse miktar tamamının iade edileceğini söyleyebilirim" diye konuştu.
E-DEVLET'TEN ŞİKAYET EDİLEBİLİR
Tatilcilerin yaşadıkların mağduriyet sonrasında tüketici hakem heyetlerine ya da Ticaret Bakanlığı’na yapacakları şikayet edebileceklerini anlatan Güllü, "Tüketici Hakem Heyetlerinin 2025 yılı itibariyle görev sınırı 149 bin liraya kadar e-devlet uygulamaları üzerinden oturduğumuz yerden herhangi bir ücret ödemeden başvuru yapıp talep paramızı talep edebilirsiniz. Eğer bu rakam 149 bin ve üzeriyse harcadığımız para tabii bu durumda tüketici mahkemelerinin görevi alanına giriyor ama burada dava şartı olan ara buluşunu yaptıktan sonra bu başvuru yapabiliyoruz" diye kaydetti.
"MUTLAKA ŞİKAYETİ BİLDİRİN!"
Ticaret Bakanlığına yapılan şikayetlerin önemine değinen Güllü bu şikayetler sonrasında bakanlığın denetimler yaptığının altını çizerek vatandaşları haklarını aramaları yönünde uyardı. Güllü, "Denetimler sonucu yapmış olduğu bu soruşturmaların çoğu da bu gelen şikayetlerden kaynaklı olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü Ticaret Bakanlığımız denetimlerini yapıyor ama kimin mağduru olduğunu bilmesi de çok mümkün olmayabilir. O yüzden tüketicilerini sadece haklarını ararken verdikleri paraları bakın bu arada sadece ödemiş oldukları paralar değil. Bu bundan dolayı yapmış olduğu o ekstra masrafları artı manevi tazminat talebi haklarında olduğunu belirtelim ve mutlaka da kamu otoritesine yani Ticaret Bakanlığımıza Turizm Bakanlığımıza ve TÜRSAB'a ihbarda bulunmalarını özellikle istirham ediyorum" dedi.