Antalya gündemini yıllardır meşgul eden rüşvet ve görevi kötüye kullanma davasında karar çıktı. Mahkeme, çok sayıda sanık hakkında hapis cezası verirken, Antalya Şoförler Odası Başkanı Mehmet Ali Alkan, “görevi kötüye kullanma” suçundan yargılandığı davada, 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, bu cezayı 5 yıl süreyle denetim altına aldı ve hükmün açıklanmasını geri bıraktı.
04.07.2025 - 00:25
YAYINLANMA06.07.2025 - 08:44
GÜNCELLEMEAntalya’yı sarsan ve kamu görevlilerinin de adının karıştığı çok sanıklı rüşvet ve görevi kötüye kullanma davasında 6. celse tamamlandı. 30 Haziran’daki tarihi duruşmada mahkeme heyeti, bazı sanıklar hakkında mahkumiyet, bazıları hakkında ise beraat kararı verdi. Davanın en dikkat çeken sanıkları arasında yer alan Mehmet Ali Alkan, İsmail Demir ve Hasan Uysal hakkında karar açıklandı. Alkan hakkında, şantaj suçlaması düşerken, “rüşvet alma” suçundan 5 yıl, “görevi kötüye kullanma” suçundan ise 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Mahkeme, ikinci cezada hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar vererek Alkan’ı 5 yıl denetimli serbestliğe tabi tuttu. Rüşvet suçunda ise yalnızca bir fiil sabit görüldü, diğer 9 rüşvet isnadı için beraat kararı verildi.
Davanın diğer kilit sanıklarından Hasan Uysal, rüşvet suçundan 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Önceki sabıkası nedeniyle hakkında tekerrür hükümleri uygulandı. Uysal, mükerrirlere özgü infaz rejimiyle cezasını çekecek ve ceza sonrası denetimli serbestlik altında tutulacak. Sanık İsmail Demir, TCK 252. madde kapsamında “rüşvet almak” suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezası aldı. Kararda, kamu haklarından 2 yıl 1 ay süreyle yoksun bırakılmasına da hükmedildi. Demir’in sabıkası olmadığı için hakkında hükmün) açıklanmasının geri bırakılması kararı verildi.
Sanık Gürhan Aydın, rüşvet verdiği sabit görülerek 6 yıl hapse mahkum edildi. İyi hal indirimiyle cezası 5 yıla düşürüldü. Cezadan başka herhangi bir erteleme veya seçenek yaptırım uygulanmadı. Sanık Muammer Eski, görevi kötüye kullanma suçunu zincirleme biçimde işlediği gerekçesiyle 11 ay 7 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, sabıkası ve kastının yoğunluğu nedeniyle cezada indirim ya da HAGB uygulamadı. Benzer şekilde, zincirleme görev suçu nedeniyle yargılanan sanıklar Ekrem Türkyılmaz, Hüseyin Kıvrak ve Oğuzhan Borazan hakkında 9 ay 10 gün hapis cezası verildi. Ancak sabıkasız geçmiş ve olumlu tutumları nedeniyle bu cezalar için HAGB kararı verildi ve sanıklar 5 yıl denetim altına alındı.
Rüşvet ve görevi kötüye kullanma suçlamalarıyla yargılanan Şeref Tezcan, rüşvet iddialarının hiçbirinin sabit olmaması nedeniyle bu suçtan beraat etti. Ancak “görevi kötüye kullanma” suçundan 9 ay 10 gün hapis cezası aldı; hakkında HAGB uygulandı. Sanık Musa Uzun hakkında ise tüm rüşvet iddialarının asılsız olduğu kanaatine varıldı. Mahkeme Uzun’un tüm suçlamalardan beraatine karar verdi. Üstelik 48 bin TL vekalet ücretinin hazine tarafından ödenmesine hükmedildi.
BİR CEVAP YAZ
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir