Resmi Gazete’nin 1 Temmuz Salı tarihli sayısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile "Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" değişikliğine gidildi. Yönetmeliğe geçici 4’üncü madde eklenirken turizm tesislerinin ‘yangına dayanaklı kapı’ sorunu gibi eksiklikleri çözebilmeleri adına 31 Aralık 2025 tarihine kadar süre verildi.
01.07.2025 - 10:31
YAYINLANMA01.07.2025 - 10:31
GÜNCELLEMEResmi Gazete'nin 1 Temmuz 2025 Salı tarihli sayısında yayımlanan ilanla "Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" değişikliği duyuruldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan yönetmelik değişikliği kararı ile yönetmeliğe geçici 4’üncü madde eklendi.
27 Kasım 2007 tarihinde eklenen Geçici Madde 3 "Bu Yönetmeliğin 138 inci maddesinin beşinci fıkrasında belirtilen mevcut binalar için alınması gereken tedbirler, bina sahibi ve yöneticisi ile kurum amirleri tarafından 31/12/2023 tarihine kadar yerine getirilir. Ruhsat vermeye yetkili idarelerce bu tedbirlerin uygulanıp uygulanmadığı denetlenir. Bu süre içerisinde, alınacak tedbirlerin gerekli kıldığı imalat veya tesisatın yapımına başlanılmış ise yapım süresine bağlı olarak ilgili idare tarafından 1 yılı aşmamak üzere yapım süresi tanınabilir" şeklinde düzenlenmişti.
Yeni Eklenen Geçici Madde 4 ise "Bu yönetmelik kapsamındaki mevcut binaların malzeme temini için süreç gerektiren eksiklikleri, bina sahibi ve yöneticisi ile kurum amirleri tarafından 31/12/2025 tarihine kadar yerine getirilir. Bu süre sonunda ruhsat vermeye yetkili idareler tarafından, eksikliklerin giderilip giderilmediği denetlenir" ifadelerini içeriyor.
Yayımlanan değişiklikle, mevcut binaların yangından korunması için alınması gereken tedbirlerin (yangında dayanıklı kapı vs.) süresi malzeme temini gibi süreç gerektiren eksiklikler nedeniyle 31 Aralık 2025’e kadar uzatıldı. Böylece bina sahipleri ve yöneticilerine, bu eksiklikleri gidermek için ek süre tanındı.
Antalya’da Muratpaşa ilçesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın genelgesi doğrultusunda basit konaklama turizm işletme belgeli oteller denetlenmişti. Özellikle Kaleiçi’nde yoğunlaşan denetimlerde, yangın yönetmeliğine uygunluk esas alınmıştı. 31 Mayıs’ta toplamda 294 tesisin kontrol edildiği denetimlerde, eksiklikleri tespit edilen 174 otelin ruhsatı askıya alınmıştı. Bu otellerin müşteri kayıt sistemleri de kapatılmıştı. Bakanlık yetkilileri, 2 Haziran itibarıyla başlatılan mühürleme işlemlerinin devam edeceğini bildirmişti. Yetkililer, güvenli turizm kapsamında bu tür denetimlerin aralıksız süreceği belirterek, işletmelerin yönetmeliklere eksiksiz uyması gerektiğini hatırlatmıştı. Yönetmeliğe geçici 4’üncü madde eklenmesi ile birlikte turizm tesislerinin yangına dayanaklı kapı’ sorunu gibi eksiklikleri çözebilmeleri adına 31 Aralık 2025 tarihine kadar süre tanındı.
BİR CEVAP YAZ
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir