KADINLARDAN AİLE EKONOMİSİNE KATKI
Isparta’da kaybolmaya yüz tutmuş Isparta denilince ilk akla gelen halı dokumacılığı, Ispartalı kadınların ilmek ilmek halı dokumaya başlamasıyla yeniden canlanıyor.
Isparta’da kaybolmaya yüz tutmuş Isparta denilince ilk akla gelen halı dokumacılığı, Ispartalı kadınların ilmek ilmek halı dokumaya başlamasıyla yeniden canlanıyor.
Prof. Dr. Turan Yazgan Halı ve Kilim Müzesi’nde açılan halı dokuma kursuna kadınlar büyük ilgi gösterdi. Isparta’da kaybolmaya yüz tutmuş halı dokuma sanatını yeniden canlandırmak ve dokumacılık geleneğini geliştirmek amacıyla düzenlenen kursa 12 kadın kursiyer katıldı. Kursiyerler toplam 7 ay eğitim alarak, halı dokumacılığını öğrenecekler. Kursu başarıyla tamamlayanlara sertifikaları verilecek kursta dokunan halıların ise satışı yapılacak ve kursiyerler hem kendi ekonomilerine hem de şehir ekonomisine katkı sağlayacak.
AMAÇ, GELECEK NESİLLERE AKTARMAK
Halı dokuma kursunun nasıl başladığı hakkında bilgi veren el sanatları uzmanı İhsan Akkuş, "Burada Isparta’mızın önemli değeri olan ve adıyla müsemma olmuş Isparta halılarının dokunduğu atölyedeyiz, bu atölye Belediye Başkanımız Şükrü Başdeğirmen’in talimatları doğrultusunda, Isparta Belediyesi ve Isparta İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortak protokolü çerçevesinde düzenlendi" dedi.
Kursun genel amacı hakkında konuşan İhsan Akkuş, "Bu kursta 12 tane kadın arkadaşımızla birlikte Isparta’mızın değeri olan Isparta halısını dokumaya çalışıyoruz. Dokumaya çalıştığımız halılarımızla, somut olmayan kültürel miras bünyesinde bulunan Isparta halılarının devamını sağlamak, el sanatları bünyesindeki bu becerileriyle kadınların yaptığı bu işlerin aile ekonomilerine katkı sağlamak, kültürümüzü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla burada kadınlar dokumalarını yapıyorlar" ifadelerine yer verdi.
YÖREYE UYGUN HALILAR
Kursta dokunan halıların özellikleri ve bu kültürü gelecek nesillere aktarma konusuna değinen İhsan Akkuş, "Kursumuz süresince bayanlarımız tamamen Isparta’ya özgü Isparta halılarını dokuyorlar. Dokudukları halılarımızın tamamı uzun yüzyıllar boyunca süregelerek dokunan, tamamı doğal boyalı, yün üzeri yün el halıları dolayısıyla yaptığımız halıların desenleri de yine bizim yöremize uygun desenli halılardan oluşuyor. Bu proje kapsamında bayanlarımız hem bu el sanatını devam ettirecekler hem de burada müze ziyaretçilerine halının ilmek ilmek nasıl oluştuğunu gösterme şansına sahip olacaklar. Bu vesileyle bu kültürümüzü gelecek nesillere aktarma konusunda ise bayrakları teslim edebileceğimiz yeni nesiller yetiştirmeye çalışıyoruz, teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
İHA
Antalya'nın Kemer ilçesindeki Phaselis Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında Apollon'a adandığı düşünülen altar yapısı (sunak) ve içerisinde aralarında insan ve aslan bulunan küçük adak heykeller bulundu.
Dünya çapında en iyi 1000 restoranı belirleyen prestijli gastronomi rehberi La Liste, 2024 Ödül Töreni’ni Paris’te gerçekleştirdi. Törende, 7 Mehmet'in sahibi Mehmet Akdağ, “Uluslararası Zanaatkar ve Özgünlük Ödülü”ne layık görüldü.
Antalyalı kadınlar atalarından kalan geleneklerini sürdürüyorlar. Her yıl olduğu gibi Antalya'nın Akseki ilçesinde bir araya gelen ev hanımları erişte ve çorbalık keserek dibek taşında buğday dövme geleneklerini sürdürüyorlar. Kış ayına girdiğimiz bu günlerde kışlık eriştelerini ve çorbalık buğdaylarını hazırlayan kadınlar, tüm bunları mutlaka imece usulü yaparak birbirlerine yardımlaşmada da bulunuyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) çatısı altındaki Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Serkan Erkan dinozor çağından beri formunu koruyabilmiş, nesli tehlike altındaki nadir türlerden biri olan Mersin Balığı çalışmaları hakkında bilgi vererek “Bir lezzet kaynağı olan bu ürün, aynı zamanda havyarı ile ihracat potansiyeli yüksek bir değer” dedi.
"Birleşmiş Milletler Turizm Teşkilatı tarafından düzenlenen En İyi Turizm Köyü Programı'nda, 2024 yılı değerlendirmelerinde Antalya'nın İbradı ilçesinde bulunan Ormana köyü 'en iyi turizm köyü' unvanını kazandı. Tarihi dokusu, eşsiz doğal güzellikleri ile Ormana'nın sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmaya yaptığı katkı uluslararası düzeyde tescillenmiş oldu.
Antalya'nın merkez Aksu ilçesi sınırlarında yer alan Perge Antik Kenti'nde milattan sonra 2. yüzyılda İmparator Hadrianus tarafından yaptırıldığı bilinen antik "Kestros Çeşmesi" yapılan restorasyon çalışmalarının ardından yeniden faaliyete geçti.
Bu yıl 23'üncüsü düzenlenen Growtech Antalya Tarım Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. Fuar hakkında Lider Gazete’ye konuşan Growtech Fuar Direktörü Engin Er, bu yıl fuara Çin firmalarından rekor katılım gördüklerini belirtti.
Roma döneminde popüler olan ve "Roma tavlası" olarak da bilinen 12 işaret oyunu (ludus duodecim scriptorum), Antalya'nın Alanya ilçesindeki Syedra Antik Kenti'nde ziyaretçilere tanıtılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Side Antik Kenti’nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek bakanlığın Geleceğe Miras Projesi’nin 1’inci yılı kapsamında yeniden turizme kazandırılan Antik Side Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Ersoy, ''Bakanlık olarak, Türkiye’nin dört bir yanında yer alan toplam 224 kazı alanını Geleceğe Miras Projesi kapsamına aldık'' dedi.
Türkiye’nin portakaldaki markası haline gelen Finike Portakalı’nda hasat zamanı başladı. TBMM Akdeniz-PA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, “Finike Portakalı için AB Coğrafi İşareti Tescili çalışmasını başlattık” dedi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz