Antalya > Çaybaşı Hamamı restorasyonuna kamu zararı iddiasıyla inceleme

Antalya’nın Korkuteli ilçesi Çaybaşı Mahallesinde mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait  Çaybaşı Hamamı Korkuteli Belediyesine kiralandı.  Belediye hamamın bakım ve restorasyon çalışması için 2023 yılı şubat ayında ihale düzenledi.

Çaybaşı Hamamı restorasyonuna kamu zararı iddiasıyla inceleme

İKİNCİ KEZ İHALE EDİLDİ

Belediye tarafından yapılan ihaleyi 10 milyon 973 bin TL teklif veren bir firma kazandı. Firma ile 27 Şubat 2023 tarihinde sözleşmesi imzalanırken restorasyonun 2024 yılında bitirilmesi planlandı. Ancak firma sözleşme şartlarına uyamadı ve Çaybaşı Hamamı restorasyonunu planlanan tarihe göre tamamlayamadı. Bunun üzerine Korkuteli Belediyesi 16 Ocak 2025 tarihinde ikinci bir ihale daha düzenledi. İkinci ihaleyi ise başka bir firma 35 milyon 525 bin TL bedelle kazandı.

Çaybaşı Hamamı restorasyonuna kamu zararı iddiasıyla inceleme

YAKLAŞIK 25 MİLYON TL ZARARA UĞRATILDIĞI İDDİASI

Yapılan ihalenin ardından F.M.Ö. adlı vatandaş kamu zararı iddiasıyla Sayıştay Başkanlığı'na suç duyurusunda bulundu. Şikayeti yapan F.M.Ö. Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran, Fen İşleri Müdürlüğü, Antalya Valiliği Kültür Varlıları Birim Yetkilisi Meryem Ö. ve Doğal Kaynaklar ve Ruhsat Müdürü Hasan E. hakkında, kamunun yaklaşık 25 milyon TL zarara uğratıldığı iddiasıyla şikayet etti.

Çaybaşı Hamamı restorasyonuna kamu zararı iddiasıyla inceleme

ARAŞTIRILMASINI TALEP ETTİ

Sayıştay Başkanlığı'na başvuran F.M.Ö. yükleniciye iş yaptırmayarak ve gereksiz süre uzatımı vererek ilerde fiyat farkı alması için alt yapısını hazırlayıp hazırlamadıkların ve yüklenicin teklif verdiği elektrik ve makina kalemlerini fiyatlar yükseldiği için yaptırmadıklarının araştırılmasını istedi.

Şikayette bulunan F.M.Ö. mevcut işin İlgili yönetmeliğinde mukayeseli iş kalemleri ile işin bitmesi mümkün iken; hem yükleniciye iş yaptırmayarak; kamu zararı oluşturmak kaydı ile hileli tasfiye işlemlerinin araştırılmasını talep etti.

Çaybaşı Hamamı restorasyonuna kamu zararı iddiasıyla inceleme

SAYIŞTAY İNCELEME BAŞLATTI

Projede olan ve teklif cetvelinde yer alan uygulama kalemlerini yaptırtmayarak kamuya ek yük getirerek yaklaşık olarak bugünkü yeni kalem ile 25 milyon TL olduğunu iddia eden F.M.Ö.  Korkuteli Belediye yetkilileri Başkan Saniye Caran, Fen İşleri Müdürlüğü, Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birim Yetkilisi Meryem Ö. hakkında gerekli işlemlerin yapılmasını istedi.

Sayıştay Başkanlığı, F.M.Ö.’nün yaptığı başvurunun ardından iddialarla ilgili inceleme başlattı