Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Antalya genelindeki tüm camilerde okunan 23 Mayıs 2025 tarihli Cuma hutbesinde, “Sadakat ve Teslimiyetin Nişanesi: Kurban” teması işlendi. Müslümanların yaklaşan Kurban Bayramı’na nasıl hazırlanmaları gerektiği, ibadetin manevi boyutlarıyla birlikte hatırlatıldı.
KURBAN İBADETİ USULÜNE UYGUN YAPILMALI
Cuma hutbesinde, kurban ibadetinin dinen geçerli olabilmesi için dikkat edilmesi gereken hususlar da Antalya halkıyla paylaşıldı. Bayram namazından önce yapılan kesimlerin geçersiz olduğu, büyükbaş hayvanların yedi hisseden fazla kişiye bölüştürülemeyeceği gibi dini kurallar hatırlatıldı.
CUMA HUTBESİNDE KURBAN BAYRAMI
Kurban Bayramı, akıl çağına ermiş ve dinen zengin sayılan Müslümanların, bayram günlerinde Allah rızası için şartlarını taşıyan hayvanları kurban ettiği, İslam’ın en önemli ibadetlerinden biridir. İnsanlık tarihi kadar eski olan kurban ibadeti; Allah’ın bahşettiği nimetlere karşı bir şükür, inanan kalbin sevgisini yalnızca Allah’a adaması ve O’nun rızasını her şeyin üstünde tutmasının bir göstergesidir. Kurban; malın, canın ve sahip olunan her şeyin Allah yolunda seve seve feda edilebileceğini simgeleyen güçlü bir teslimiyet nişanesidir.
“ALLAH’IN RIZASINA ULAŞMAMIZA ENGEL OLAN GÜNAHLARDAN UZAK DURMAKTIR”
Diyanet İşleri Başkanlığı, Kurban Bayramını önemini şu şekilde ifade etti.
” Kıymetli Müslümanlar, kurban, bir hayvanı kesmekten ve onun etinden istifade etmekten çok daha derin mana ve hikmetler barındırmaktadır. Kurban takvadır; Rabbimizin bütün emirlerine gönülden teslim olmaktır. Nefsimizin cimriliğinden, dünyanın geçici heveslerinden, Allah’ın rızasına ulaşmamıza engel olan günahlardan uzak durmaktır.”
“Kurbanların etleri de, kanları da Allah’a ulaşmaz. O’na ulaşacak olan sadece sizin takvanızdır...”[1] buyurarak bu hakikati bizlere hatırlatmaktadır.”
KURBAN, VAHDET VE KARDEŞLİKTİR
Hutbede kurban ibadetinin, ümmet bilinci ve birlik duygusu açısından taşıdığı anlam da ele alındı. Kurban, renk, dil ve coğrafya ayrımı olmadan ümmet-i Muhammed’in bir araya gelmesini; sevinçleri ve hüzünleri paylaşmasını sağlayan bir vesile olarak tanımlandı.
Kurban; sadece bireysel bir ibadet değil, aynı zamanda toplumda merhamet ve muhabbeti yaygınlaştırma çabasıdır. Bu ruhun, evden başlayarak sokağa, mahalleye, şehre ve tüm dünyaya yansıması gerektiği vurgulandı.
KURBAN KESİMİNİN ÖNEMİ
Kurban ibadeti hakkında bilgiler veren Diyanet İşleri Başkanlığı, Kurban kesmenin önemini açıkladı.
“İbadetler, Allah’ın emrettiği ve Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in tatbik ettiği şekliyle yerine getirilir. Dolayısıyla kurban kesmek yerine bedelinin muhtaç kişilere ya da yardım kuruluşlarına verilmesi ile kurban ibadeti eda edilmiş olmaz.”
“Bir küçükbaş hayvan tek kişi tarafından kesilebilir. Bir büyükbaş hayvan ise; tamamı kurban kesme niyetini taşıyan en fazla yedi kişi tarafından kurban edilebilir. Her bir büyükbaş kurban, kendi içinde hisselere ayrılmalıdır. Bu sebepledir ki, bir hisseye birden fazla kişi ortak olamaz. Bazı organizasyonlarda olduğu gibi kurbanların kesilerek etlerinin birbirine karıştırılması, sonra da hisse sahiplerine kilo ile verilmesi caiz değildir.”
“Kurban kesim işlemleri mutlaka bayram namazından sonra yapılmalıdır. Bayram namazından önce kesilen kurbanlar, kurban ibadeti yerine geçmez. Ayrıca bir hisseye birden fazla kişiden bağış toplanarak Peygamber Efendimiz (s.a.s) adına kurban kesilmesi gibi bir uygulama dinimizde yoktur. Bu bir bidattir, dinimizi ve ibadetlerimizi istismar etmektir.”
VATANDAŞLAR İYLİK SEFERBERLİĞİNE KATILMAYA DEVAM EDİYOR
Diyanet İşleri Başkanlığı, “Aziz Müslümanlar, kurban ibadetinde asıl olan, kişinin kurbanını bulunduğu yerde kendisinin kesmesi ya da kestirmesidir. Peygamber Efendimiz (s.a.s) de her yıl kurbanını kesmiş ve şöyle buyurmuştur.”
“Âdemoğlu kurban bayramı günü, Allah katında, kurban kesmekten daha sevimli bir iş yapamaz…”[3]
“Bununla birlikte kurbanını bulunduğu yerde kendisi kesme imkânı bulamayan veya ikinci bir kurban kesmek isteyenler, yurt içinde ya da yurt dışında vekâlet yoluyla kurbanlarını kestirebilirler.”
Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre, “Kıymetli Müminler, Kurban Bayramı vesilesiyle milletimizin emanet ettiği kurbanların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için faaliyet gösteren birçok hayır kuruluşunun hizmetlerine devam ettiğini belirtmektedir. Türkiye Diyanet Vakfı da bu hayır kuruluşlarından biridir. Geçen yıl, vakıf aracılığıyla yurt içinde ve yurt dışında milyonlarca kişiye kurban etleri ulaştırılmıştır.
Bu yıl da vekâlet yoluyla kurban kestirmek isteyenlere, ibadet bilinciyle, şeffaf ve hesap verilebilir bir şekilde rehberlik etmeye devam edilecektir. Başta Gazze olmak üzere, ulaşılabilen tüm mazlum ve ihtiyaç sahiplerinin dualarının alınması hedeflenmektedir.
Diyanet İşleri Başkanlığı, din görevlileri ve müftülükler aracılığıyla vatandaşları bu iyilik seferberliğine katılmaya davet etmektedir.
Son olarak, ibadet ve taatlerin Yüce Rabbimiz katında kabul olmasını dileyerek hutbe, Hac Suresi’nin 34. ayetinin mealiyle son bulmaktadır. Biz her ümmete kurban kesmeyi meşru kıldık ki kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine Allah’ın adını ansınlar. İlahınız tek bir ilahtır. O’na teslim olun. Allah’a teslim olan kimseleri müjdele.”
HABER MERKEZİ