x


x
x

Aksoy: Mobbinge karşı ‘yasa’ şart!


Doç. Dr. Beyhan Aksoy, her gün 38 kişinin psikolojik şiddet gördüğünü belirterek, mobbing ve şiddet olaylarının artışını önlemek için yasal düzenlemelerin şart olduğunu vurguladı

Emre Gündoğdu

Emre Gündoğdu

EDİTÖR

10.05.2025 - 22:14

YAYINLANMA

17.05.2025 - 06:47

GÜNCELLEME
Aksoy: Mobbinge karşı ‘yasa’ şart!

Son yıllarda, iş yerlerinde yaşanan şiddet ve mobing olaylarının artışı, hem toplumda hem de iş dünyasında ciddi endişelere yol açtı. Özellikle sosyal medyada hızla yayılan şiddet görüntüleri büyük yankı uyandırdı. Akdeniz Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nden Öğretim Üyesi Doç. Dr. Beyhan Aksoy şiddet ve mobbing olaylarının önlenmesi ve çözülmesine yönelik tavsiyeler vererek, “Çok fazla insan mobbing kelimesini kullanıyor. Mobbing, insanlara zarar veren, hatta intihara kadar sürükleyebilen bir şey. Mobbinge uğradığınız anları tek tek yazmanız, kanıt toplamanız lazım. 2024 yılında günde ortalama 38 mobbing şikayeti yapılmış” diye konuştu.

FARKI SİSTEMATİK OLMASI

Mobbingin ayırt edici özelliğinin sistematik olması gerektiğini anlatan Doç. Dr. Aksoy, bu tür davranışların, belirli bir süre boyunca (genellikle 6 ay) sürekli olarak bir kişiye ya da gruba yönelik uygulanması gerektiğini söyledi. Aksoy, “Mobbing, kasıtlı olarak sürekli eleştirilen, küçük görülen ve görmezden gelinen, aşırı iş yükü verilen çalışanlara yönelik bir davranış biçimidir” diyerek, mobbingin yalnızca üstten alta değil, aynı düzeydeki çalışanlar arasında da görülebileceğini belirtti.

GÜNDE 38 MOBİNG ŞİKAYETİ

“Mobing, sadece bireyleri değil, kurumları da etkileyen ciddi sonuçlar doğurur” diyen Aksoy, mobbingin kurum itibarı, verimsizlik ve yüksek iş gücü devir oranı gibi sonuçlara yol açabileceğini vurguladı. Psikolojik ve bedensel sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinin altını çizen Aksoy, 2024 yılında günde ortalama 38 mobbing şikayeti alındığını belirterek, işverenlerin bu konuda büyük sorumluluk taşıdığını ve profesyonel yönetim anlayışının önemini vurguladı.

YASAL DÜZENLEME ÖNERİSİ

Mobbingin önlenmesi için Ceza Kanunu’nda düzenlemeler yapılması gerektiğini söyleyen Aksoy, “Bir kişinin hakarete uğraması ve ardından şiddet uygulaması durumunda, eğer mahkeme mobbingi onaylarsa, tazminat ve geri ödeme gibi haklar elde edilebilir” diyerek, bu tür yasal düzenlemelerin önemini vurguladı.

Kaynak: şerif ali duman

BİR CEVAP YAZ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (0 Yorum)
Yorum Sıralaması:

Benzer Haberler




next
liderhaber.com.tr liderbursa.com Güncel Ekonomi Sağlık RESMİ İLANLAR E GAZETE Politika Eğitim
Anasayfa Kategoriler
ÜYE VE KÖŞE YAZARI GİRİŞİ
GİRİŞ BAŞARILI YÖNLENDİRİLİYOR
GİRİŞ BAŞARISIZ !