Serik Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Sedat Karagöz, Uber ve Yandex ile yapılan anlaşmaların taksici esnafını zor durumda bıraktığını belirterek Antalya Şoförler Odası Başkanı Mehmet Ali Alkan’a sert tepki gösterdi. Karagöz, korsan taşımacılık, yetersiz denetimler ve sınır ihlalleri nedeniyle ulaşım esnafının çok zor bir sezon geçirdiğini vurguladı.
23.12.2025 - 07:13
YAYINLANMA25.12.2025 - 12:55
GÜNCELLEME23.12.2025 - 07:13
YAYINLANMA:25.12.2025 - 12:55
GÜNCELLEME:
Serik Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Sedat Karagöz, Lider Haber TV’de yayınlanan Ahmet Demir ile Gün Başlıyor programında, paylaşımlı taşımacılık uygulamalarıyla yapılan anlaşmalara sert tepki gösterdi. Karagöz, özellikle Antalya Şoförler Odası Başkanı Mehmet Ali Alkan’ı hedef alarak, Uber ve Yandex ile yapılan anlaşmaların ilçe esnaf odalarının bilgisi ve onayı olmadan hayata geçirildiğini savundu. Söz konusu anlaşmaların taksici esnafını zor durumda bıraktığını ifade eden Karagöz, muhatap bulamadıklarını dile getirdi.

Karagöz, canlı yayında yaptığı açıklamada, “Mehmet Ali Alkan Uber’le, Yandex’le anlaşmış. İlçe odalarının hiçbirinin haberi yok” diyerek sürece tepki gösterdi. Yapılan düzenlemelerle taksicilerin zor durumda bırakıldığını savunan Karagöz, “6 bin 615 taksiye reklam yapılmak kaydıyla taksilere kamera, panik butonları takılacak denildi. 3 bin 750 taksi adına konuş, bizim adımıza konuşamazsın dedik” ifadelerini kullandı.
_google_ers_1766480407.png)
Bir yandan korsan taşımacılıkla mücadele ettiklerini, diğer yandan ise taksicilerin büyük firmalara bağımlı hale getirildiğini dile getiren Karagöz, “Bir yandan korsanla mücadele ediyoruz, bir yandan da Mehmet Ali Alkan, taksileri 15 bin liraya, 2 yıllığına Uber’e mahkum etti. UBER, taksici esnafından yüzde 17 komisyon alıyor. Taksici esnafını Uber’e, Yandex’e mahkum etti” şeklinde konuştu.
Karagöz, korsan taşımacılığın her geçen yıl arttığını vurgulayarak, “Taşıma esnafı açısından çok kötü bir sezondu. En büyük sorunumuz korsan taşımacılık. Geçtiğimiz yıllara göre korsan taşımacılık daha da arttı. Korsan taşımacılık yapan insanlar vergi vermiyor. Ticari araç alan esnaf bedel ödüyor, vergi veriyor, sigortası farklı, her yıl muayenesi ve bakımı var” dedi.
_google_ers_1766480444.png)
Paylaşımlı taşımacılık uygulamalarına da tepki gösteren Karagöz, “Paylaşımlı taşımacılık adı altında korsan taşımacılık yapılıyor. Uber, Antalya’ya sadece ticari taksiler için girmişti ama sivil araçla çalışanlar var. Taksi gibi çalışıyorlar. Bunları yakaladık, ilgili yerlere bildirdik ama sorun hâlâ devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Korsan taşımacılıkla mücadelenin yetersiz kaldığını savunan Karagöz, “Bir taraftan korsanla mücadele ediyoruz ama denetimler sürekli yapılmıyor. Yakalanınca cezası var, emniyet ve jandarma işlem yapıyor ancak bu yeterli değil. Martı TAG davası 26 Haziran 2026’ya ertelendi, erişim engeli de getirilmedi” diye konuştu.
_google_ers_1766474668.png)
Serik ve Kemer’de büyük sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Karagöz, “Antalya merkeze yakın olduğumuz için başka duraklardan gelip bizim bölgemizden müşteri alıyorlar. Mahkeme kararlarında sınır ihlali yapılamaz deniyor ama uygulamada bu kurallara uyulmuyor. Konu emniyet ve adliyeye kadar gidiyor” dedi.
Uygulamaların ekonomik etkilerine de değinen Karagöz, “Geçen yıl Boğazkent’te bir taksi durağı 6-6,5 milyon liraydı, şimdi 4,5 milyon. Belek’te 10 milyon olan duraklar 7,5 milyona düştü. Antalya genelinde durak değerleri geriye gitti” ifadelerini kullandı.
_google_ers_1766480425.png)
Yetkililerle defalarca görüşmeye çalıştığını söyleyen Karagöz, “Bu konuyla ilgili Antalya Şoförler Odası Başkanı Mehmet Ali Alkan'ı defalarca aradım, toplantılar yaptık. Sınır ihlali yapılmayacağı söylenmişti ama sahada durum öyle değil. Ben her gün Alkan’ın taksileriyle sorun yaşıyorum. Havalimanında program kapalıysa, ilçelerde de kapatılmalı. Muhatap bulamıyoruz” dedi. Uber ve Yandex’e resmi yazılar gönderdiğini ancak sonuç alamadığını söyleyen Karagöz, “Mail attım, verilen adres yanlış deniliyor. Mehmet Ali Alkan bu firmalarla taksiciler adına nasıl sözleşme yaptı? Muhatap bulamıyoruz” diye konuştu.
Yaklaşan oda seçimlerine de değinen Karagöz, “2 bin 371 üyemiz var, 8 Ocak’ta seçim var. 22 meslek dalını kapsıyoruz. En büyük sorunumuz korsan taşımacılık, denetim mekanizmalarının işlememesi. Esnaf korsansız, daha iyi kazanç sağlayacağı bir sezon bekliyor” şeklinde konuştu.
BİR CEVAP YAZ
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir