x


x
x

Sayıştay’dan Muratpaşa Belediyesi’ne: 6 ayda müdür yapamazsınız


Sayıştay’ın yayımladığı Antalya Muratpaşa Belediyesi 2024 Yılı Düzenlilik Denetim Raporu’nda 18 kişi, belediye başkan yardımcılığı görevinden müdürlük kadrosuna sınavsız olarak atandığını açıkladı.

07.11.2025 - 10:14

YAYINLANMA

07.11.2025 - 10:14

GÜNCELLEME

07.11.2025 - 10:14

YAYINLANMA:

07.11.2025 - 10:14

GÜNCELLEME:
Sayıştay’dan Muratpaşa Belediyesi’ne: 6 ayda müdür yapamazsınız

Sayıştay’ın yayımladığı Antalya Muratpaşa Belediyesi 2024 Yılı Düzenlilik Denetim Raporu’nda, belediye başkan yardımcılığı kadrosundan müdürlük görevine sınavsız atamaların olağan hale geldiği tespit edildi. Raporda, bu uygulamanın 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yer alan kariyer ve liyakat ilkeleriyle bağdaşmadığı vurgulandı.

18 KİŞİ SINAVSIZ OLARAK ATANDI

Denetim raporuna göre, 2019–2024 yılları arasında toplam 18 kişi, belediye başkan yardımcılığı görevinden müdürlük kadrosuna sınavsız olarak atandı. Söz konusu kişilerin çoğunun bu görevde yalnızca 6 ila 7 ay kadar kısa süre görev yaptığı ve sonrasında müdür kadrosuna geçirildiği belirtildi.

Sayıştay, yapılan bu atamaların ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde teknik olarak mümkün olmakla birlikte, uygulamanın süreklilik kazanmasının liyakat sistemini zedelediğini ifade etti.

Raporda şu tespit yer aldı:“Başkan yardımcılığında bulunulan sürelerin kısalığı ve yapılan atamaların sayısı dikkate alındığında, bu yöntemin mutat hale gelerek müdürlük kadrosuna sınavsız geçiş yöntemi olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. Bu şekilde yapılan atamalar, 657 sayılı Kanun’un temel ilkelerinden olan kariyer ve liyakat ilkelerine aykırıdır.”

BELEDİYE: YASAL MEVZUATA UYGUN

Belediye yönetimi ise Sayıştay’a gönderdiği cevabında, tüm atamaların yasal mevzuata uygun olarak yapıldığını, uygulamanın “mutat hale getirilmesi” gibi bir amacın bulunmadığını ve hizmet gereklerinin esas alındığını savundu. Belediyeden yapılan açıklamada, atamaların “görevde yükselme şartlarını taşıyan personel” arasından gerçekleştirildiği belirtildi.

“SINAVSIZ MÜDÜR ATAMALARI İSTİSNAİ BİR UYGULAMA”

Sayıştay ise savunmayı yeterli bulmadı ve uyarısını yineleyerek “Müdürlük kadrolarına, görevde yükselme sınavlarında başarılı olan personel arasından asaleten atama yapılması; başkan yardımcılığından sınavsız müdür atamalarının ise istisnai bir uygulama olarak görülmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Denetim raporunda ayrıca, bu tür atamaların idari yapıda çalışma barışını ve verimliliği olumsuz etkileyebileceği uyarısında da bulunuldu.

Kaynak: Emre Gündoğdu

BİR CEVAP YAZ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (0 Yorum)
Yorum Sıralaması:

Benzer Haberler




next
liderhaber liderbursa Ekonomi Spor Magazin Güncel Kültür-Sanat Sağlık
Anasayfa Kategoriler
ÜYE VE KÖŞE YAZARI GİRİŞİ
GİRİŞ BAŞARILI YÖNLENDİRİLİYOR
GİRİŞ BAŞARISIZ !