x


x
x

Palandöken: Ülkemizdeki zanaatkarın yaş ortalaması 50’nin üzerinde


TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Günümüzde ustaların yaş ortalaması 50-60’ın üzerinde. Ne yazık ki çocuklarımız bu alanlara yeterince yönelmiyor” dedi.

Özge Toptaş

Özge Toptaş

EDİTÖR

28.06.2025 - 09:33

YAYINLANMA

28.06.2025 - 09:59

GÜNCELLEME
Palandöken: Ülkemizdeki zanaatkarın yaş ortalaması 50’nin üzerinde

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, yaz tatilinin çocuklara sadece dinlenme fırsatı olmadığını belirtti. Tatilin aynı zamanda hayat boyu kullanabilecekleri beceriler kazandıracak bir döneme dönüşebileceğini aktaran Palandöken, "Günümüzde ustaların yaş ortalaması 50-60’ın üzerinde. Ne yazık ki çocuklarımız bu alanlara yeterince yönelmiyor. Oysa 30’a yakın sektörde kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerimiz var. Otomobil tamirciliğinden terziliğe, butik işler, elektrikçilik, elektronikçilik gibi alanlar çok kıymetli. Çünkü yapay zekanın yapamayacağı şey, zanaatkarlıktır. Unutmamalıyız ki yapay zekayı geliştiren de nihayetinde bir zanaatkardır" diye konuştu.

"MESLEK SAHİBİ OLMAK KADAR DEĞERLİ BİR ŞEY YOK"

Çocukların uzun süren akademik eğitim hayatlarını sadece derslerle değil, aynı zamanda meslek öğrenerek değerlendirmesi gerektiğini vurgulayan Palandöken, "Meslek sahibi olmak kadar değerli bir şey yok. Bir çocuk, ustasının yanında çalışarak en azından bir araç arıza yaptığında kaputu kaldırıp sorunun ne olduğunu anlayacak kadar pratik bilgiye sahip olabilir. Herkes çocuklarının iyi bir akademik eğitim almasını istiyor ama zanaatkârlık her geçen gün biraz daha kan kaybediyor. Otomobil tamirciliğiyle başlayıp marangozluğa, elektrik teknisyenliğine kadar uzanan bu meslekler hayatın her alanında lazım olan işler" açıklamasında bulundu.

"NE YAPARSANIZ YAPIN, MUTLAKA BİR MESLEĞİNİZ OLSUN"

Daha güçlü ve donanımlı bir gelecek için zanaat öğrenmenin önemine işaret eden Palandöken, "Elbette akademik eğitim ihmal edilmemeli. Çocuklar oyun oynayacak, arkadaşlarıyla vakit geçirecek, eğlenecekler. Ancak yaz tatilinin uzun süresi iyi değerlendirilirse hem eğlenip hem de bir meslek öğrenebilirler. Yoksa zanaatkârlık bir hayale dönüşebilir. Diğer ülkelerde olduğu gibi bizim ülkemizdeki zengin potansiyel ve ustalık geleneği yok olmasın. Kimse bu değerli mesleklerin kaybolmasına göz yummamalı. Ne yaparsanız yapın, mutlaka bir mesleğiniz olsun" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi

BİR CEVAP YAZ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (0 Yorum)
Yorum Sıralaması:

Benzer Haberler




next
liderhaber.com.tr liderbursa.com Güncel Ekonomi Sağlık RESMİ İLANLAR E GAZETE Politika Eğitim
Anasayfa Kategoriler
ÜYE VE KÖŞE YAZARI GİRİŞİ
GİRİŞ BAŞARILI YÖNLENDİRİLİYOR
GİRİŞ BAŞARISIZ !