x


x
x

LGS tercihinde kritik ipuçları


Lider Haber TV ekranlarında yayınlanan Gün Ortası programında, LGS sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih süreciyle ilgili merak edilen sorular yanıt buldu. Programın sunucusu Murat Er’in konuğu olan eğitimci Tuncay Yüksel, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) tercih süreciyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Emre Gündoğdu

Emre Gündoğdu

EDİTÖR

18.07.2025 - 08:51

YAYINLANMA

18.07.2025 - 08:51

GÜNCELLEME
LGS tercihinde kritik ipuçları

Lider Haber TV’de Murat Er’in sunduğu Gün Ortası programında, Liselere Geçiş Sistemi sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih süreciyle ilgili önemli bilgiler paylaşıldı. Eğitimci Tuncay Yüksel, velilerin ve öğrencilerin merak ettiği “LGS tercihleri nasıl yapılacak?” sorusuna detaylı yanıtlar verdi. Tercih sürecinin başladığını hatırlatan Yüksel, sınava girip girmemeye bakılmaksızın her öğrencinin tercih yapması gerektiğini vurguladı. “Sınava giren ya da girmeyen tüm öğrencilerimiz tercihte bulunmalı,” diyen Yüksel, tercih döneminin 24 Temmuz mesai bitimine kadar süreceğini ifade etti.

ÜÇ AŞAMALI TERCİH SÜRECİ

Tercihlerin üç farklı kategoride yapıldığını anlatan Yüksel, yerel tercihlerin öğrencilerin ikamet adresine bağlı olarak en az bir, en fazla beş okul seçeneği sunarken, merkezi sınavla öğrenci alan okullarda on, pansiyonlu okullarda ise beş tercih hakkı bulunduğunu söyledi. Toplamda bir öğrencinin yirmi tercih yapabileceğini ifade eden Yüksel, bu nedenle tercih sıralamasının çok kritik olduğunu belirtti. Yüksel, toplamda bir öğrencinin 20 farklı tercih hakkı bulunduğunu belirterek, bu nedenle doğru sıralamanın büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

YÜZDELİK DİLİM EN KRİTİK KRİTER

Yüksel, tercihlerde en belirleyici faktörün yüzdelik dilim olduğunu söyledi. Velilerin daha sağlıklı tercih yapabilmeleri adına Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan 24 sayfalık tercih kılavuzunu mutlaka incelemeleri gerektiğini belirten Yüksel, "Bu kılavuz adım adım yapılması gerekenleri açıklıyor. Ancak yoğunluk ve stres nedeniyle detaylar gözden kaçabiliyor. Bu noktada okulların rehberlik servislerinden ücretsiz destek alınabilir” dedi.

Tercih işlemlerinin online sistem üzerinden yapılabileceğini belirten Yüksel, son adım olan onay süreci için bir okul müdürlüğüne başvurulması gerektiğini ifade etti. “Bu okul öğrencinin kendi okulu olmak zorunda değil. Hangi okul müdürlüğüne gidilirse gidilsin sistemden onay verilebiliyor” dedi.

FEN LİSELERİNE YOĞUN TALEP, KONTENJAN SINIRLI

Bu yıl LGS’ye yaklaşık 960 bin öğrencinin katıldığını hatırlatan Yüksel, merkezi sınavla öğrenci alan okulların yaklaşık yüzde 20’lik dilimdeki öğrencileri kapsayacağını söyledi. Bu oranın yaklaşık 180 bin öğrenci anlamına geldiğini belirten Yüksel, özellikle fen liselerine olan yoğun talebe dikkat çekti: “Fen liselerinde sadece 40 bin kontenjan bulunuyor. Nitelikli olarak tanımlanan okullara yalnızca yüzde 10’luk dilimden öğrenci alınacak.”

Bu yıl tam puan alan 719 öğrenci olduğunu açıklayan Yüksel, bu durumun yüzdelik dilim hesaplamalarında sürpriz sonuçlara yol açabileceğini belirtti. “Bu yüzden hem öğrencilerin hem de velilerin panik yapmadan, sakin şekilde tercihlerine odaklanmaları gerekiyor. Uzman desteği almak çok önemli,” dedi.

"İYİ LİSE, İYİ GELECEK DEMEKTİR"

Yüksel sözlerini şöyle tamamladı: “İyi bir lise; iyi bir gelecek ve iyi bir üniversite anlamına gelir. Ancak nitelikli okullara yerleşemeyen öğrencilerimiz için de kaliteli eğitim veren pek çok okul var. Yeter ki tercihler doğru yapılsın. Velilerimizin sakin kalması ve öğrencilerine destek olması çok önemli. Bizler her zaman öğrencilerimizin yanındayız.”

Kaynak: İrem Koca

BİR CEVAP YAZ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (0 Yorum)
Yorum Sıralaması:

Benzer Haberler




next
liderhaber.com.tr liderbursa.com Güncel Ekonomi Sağlık RESMİ İLANLAR E GAZETE Politika Eğitim
Anasayfa Kategoriler
ÜYE VE KÖŞE YAZARI GİRİŞİ
GİRİŞ BAŞARILI YÖNLENDİRİLİYOR
GİRİŞ BAŞARISIZ !