Akdeniz’in incisi Türkiye’nin turizm cenneti Antalya’da bu yıl yeni rekorlar hedefleniyor.
Geçtiğimiz yılı 15 milyon 689 bin ziyaretçi rakamıyla tamamlayan Antalya, 15 milyon 280 bin ziyaretçinin geldiği 2019 yılının rekorunu geçmişti.
Rusya 3 milyon 461 bin ile 2023 yılında Antalya’ya en çok ziyaretçi gönderen ülke olurken onu 3 milyon 363 binle Almanya, 1 milyon 318 binle İngiltere takip etmişti. 2022’ye göre Rusya pazarında yüzde 13, Almanya pazarında yüzde 19, İngiltere pazarında ise yüzde 14,85 artış kaydedilmişti.
Polonya’dan ise yüzde 39,60 artışla 1 milyon 68 bin ziyaretçi gelmişti.
2023 yılında Antalya'ya en çok ziyaretçi gönderen ilk 10 ülke arasında ise sırasıyla Hollanda, Kazakistan, Romanya, Çekya, İsrail ve Ukrayna yer almıştı.
***
Antalya’da 2023 yılında turizm anlamında tüm krizlere rağmen her şey yolunda giderken bu yıl ise beklenti yeni rekorların kırılması.
Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy, bu yıl Türkiye’nin 60 milyon turist ve 60 milyar dolar turizm geliri hedeflediğini açıklamıştı.
Bakan Ersoy’un kaptanlığındaki turizmin bu rakamları gözü kapalı bir şekilde yakalayacağa gönülden inanıyorum.
Kararlı politikalar, atılan doğru adımlar ve potansiyelimizin farkında olmamız bu başarının en temel etkenleri olacak.
Bu doğrultuda bakıldığında ise turizm temsilcilerine göre Türkiye’nin 2024 hedefi olan 60 milyon turistin yüzde 27-28’ini Antalya’nın alacağı ve bunun da 16,5 milyonun üzerinde bir rakama denk geldiği ifade edildi.
Yani anlayacağınız Antalya bu sezon da rekoru hedefliyor.
***
Turizmcilerin ve turizm çalışanlarının beklentisi 2024 yılı için rekor olurken Türkiye’nin zirve rakiplerinden olan İspanya’da yaşanan grevler nedeniyle bir uyarıda bulunuldu.
Turizmci Recep Yavuz, İspanya'nın 8 adadan oluşan Kanarya Adaları’ndaki yoğun turist faaliyeti nedeniyle başlatılan açlık grevi, kitle turizminin yapıldığı ve benzer sorunların yaşanabileceği gerekçesiyle Antalya için dikkat çekti.
***
İspanya’nın bu durumla baş edebilmek adına bir takım önlemler aldığının altını çizen Yavuz, bu önlemler şöyle sıraladı:
“2,5 saatin altındaki iç hat uçuşları yasaklandı. Sahilde sigara içmek yasaklandı, cezası 30 Euro’dan başlıyor. Sahil dışında, bikini, mayo, şort gibi kıyafetlerle gezilmesi yasaklandı, cezası 300 Euro. Bazı bölgelerde 24.00-07.00 arası sahillere ayak basmak yasaklandı, cezası 750 Euro. İnsanların doğa ve denize küçük su dökmesi yasaklandı. Köpek gezdirmenin serbest olduğu yerlerde köpek dışkısının temizlenmesi, aksi takdirde 1500 Euro ceza şartı getirildi. Sahillere şezlong ve minderlerin evden getirilip, tekrar geri götürülmesi şart koşuldu. Turist grup sayıları küçültüldü. Ziyaret yerlerinin saatleri kısıtlandı. Sagrada Famila'da yürüyen merdivende selfie çekmek yasaklandı. Turistlerin ödediği konaklama vergisi artırıldı. Havuzların ve golf sahalarının suyu kontrollü dağıtıma bağlandı. Sahillere çadır kurmak yasaklandı."
***
'Hem daha çok turist, hem daha az sorun' konusuna Antalya'nın da odaklanması gerektiğini belirten Yavuz, “Buna odaklanmamızın zamanı geldi geçiyor. 2,5 milyonluk Antalya'da ilave 16 milyonu sorunsuz yaşatmaya çalışmak çok kolay değil. Bizde henüz yukarıda sıraladığım yasakların hiçbiri yok ama önümüzde bir İspanya örneği var. 16 milyonun yükünün altında kalmamak için, suyun yolunu doğru vermeliyiz. Antalya'ya örnek olsun, İspanya'nın durumuna düşmeyelim" diye uyardı.
***
Yavuz’un bu uyarısı tabi ki sadece bir öneri fakat turizmde zirve yarışını sürdüren Türkiye’nin bu kadar yoğun bir turizm trafiğini bir düzen içinde götürmesi gelecek açısında daha iyi olacağa benziyor.
Ne demiş Yavuz; “Suyun yolunu doğru vermeliyiz.”
Her şeyin yolunda gittiği bir ortamda bu tarz sıkıntılarla karşılaşmamak adına ufak tedbirler alınmasının hiç kimseye zararı olacağını düşünmüyor, aksine zirve yarışındaki yerimizi daha da sağlamlaştıracağımızı düşünüyorum.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz